Zarząd

Joanna Golicz
Prezes

Współzałożycielka Stowarzyszenia "Przystanek", od 2010 roku pełni funkcję prezesa zarządu; terapeutka, od 12 – lat sędzia społeczny: 4-letnia kadencja w Sądzie Rejonowym w Rudzie Śląskiej w wydziale rodzinnym i dla nieletnich, obecnie w Sądzie Okręgowym w Gliwicach w wydziale karnym, członek zespołu doradczo - inicjatywnego ds. współpracy władz samorządowych z organizacjami pozarządowymi; członek zespołu interdyscyplinarnego ds. przeciwdziałania przemocy w rodzinie, członek Rudzkiego Towarzystwa Przyjaciół Drzew, Konsultant w Punkcie konsultacyjnym ds. Ochrony Praw Dziecka; wyróżniona przez Rzecznika Praw Dziecka za działania na rzecz dzieci i młodzieży , itd. Prywatnie szczęśliwa żona i matka jednego syna, także wolontariusza Stowarzyszenia "Przystanek" - to jej drugie dziecko, które dopiero za kilka lat osiągnie pełnoletność, więc ciągle jeszcze musi się nim opiekować.

Anna Szymańska
Wiceprezes

Współzałożycielka Stowarzyszenia „Przystanek”, obecnie wiceprezes zarządu, oligofrenopedagog. Od wielu lat zastępca Komendanta Hufca ZHP w Rudzie Śląskiej. Na co dzień pracuje w ZSS nr 3 w Rudzie Śląskiej. Prywatnie szczęśliwa żona
i mama dwóch synów . Wiele radości i satysfakcji daje jej kontakt z ludźmi, z którymi współpracuje. Lubi poznawać świat
i ciągle uczyć się czegoś nowego.

Magdalena Jawornicka - Oleś
Wiceprezes

W stowarzyszeniu jest od kilku lat, została zwerbowana przez prezeskę, która zobaczyła w niej wielki potencjał. Na co dzień nauczyciel i lektor języka niemieckiego. W „Przystanku” najpierw była wolontariuszem, a potem członkiem, obecnie jest wiceprezesem. Pomaga przy organizacji szkoleń oraz wszelkiego rodzaju imprez i eventów. W ogóle zresztą jest nieceniona we wszystkim. Prywatnie szczęśliwa żona. W ciągłym biegu i na pełnych obrotach.

Izabela Zawierucha
Sekretarz

Od wielu lat pełni funkcję Sekretarza, dokładnie już nie pamiętamy jak długo to trwa. Ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach o kierunku zarządzanie przedsiębiorstwem i e–biznes. Pracuje
w administracji samorządowej oraz jako nauczyciel przedmiotów z zakresu przedsiębiorczości, kadr oraz prawa podatkowego. Wykładowca n– szkoleniowiec. Prywatnie uwielbia grono swoich przyjaciół, uczyć młodzież, malarstwo, chodzenie po górach oraz jazdę na rowerze i oczywiście uwielbia „Przystanek”

Marzena Niejadlik
Skarbnik

W Stowarzyszeniu zaczęła udzielać się w 2009 roku, najpierw jako wolontariusz potem jako pomoc do spraw biurowych. Przeszła wiele szkoleń i kursów z różnych dziedzin. W 2010 roku objęła funkcję Skarbnika Stowarzyszenia i tak weszła do Zarządu. Uczestniczyła we współorganizowaniu półkolonii oraz zimowisk dla dzieci jako kierownik oraz jako opiekun wycieczek organizowanych przez Stowarzyszenie Przystanek w ramach projektów. Przy okazji różnych konferencji zajmuje się cateringiem i całą oprawą związaną z przygotowaniem poczęstunku i wystrojem pomieszczeń, w których odbywają się imprezy. Prywatnie szalona i kreatywna oraz głośna lubi życie i my też ją lubimy.

Henryka Skowrońska-Wawok
Członek/Wolontariusz

W Stowarzyszeniu od 2009 roku. Obecnie członek zarządu. Prawnik i ekonomista z wykształcenia. Były dyrektor banku PKO BP SA. Aktualnie sędzia społeczny w Sądzie Okręgowym w Gliwicach w wydziale cywilnym, w Stowarzyszeniu udziela porad obywatelskich. Prywatnie żona i mama dwóch synów. Lubi podróże. Bez wątpienia mogłaby wygrać „Maraton uśmiechu” i zawładnąć sceną kabaretową.

Członkowie stowarzyszenia

Sebastian Oleś
Członek stowarzyszenia

Do Stowarzyszenia wciągnęła go żona, ukończona Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy. Bardzo pomocny i kompetentny, właściwie wszystko potrafi załatwić Prywatnie mąż wiceprezeski Madzi !

Piotr Latoska
Członek stowarzyszenia

Współzałożyciel „Przystanku”, najbardziej zapracowany emeryt jakiego znamy, zawsze chętny do pomocy, złota rączka. Prywatnie mąż, ojciec i dziadek, dużej rodziny

Barbara Korol
Członek stowarzyszenia / Wolontariusz

Jest członkiem Stowarzyszenia bo prezeska jej kazała (prywatnie jej siostra), już się pogodziła z tym faktem i płaci składki. Z wykształcenia ekonomista oraz kucharz i to jaki! Wielokrotnie doceniona i wyróżniona przez siostrę za czynny
i nieprzymusowy udział w działaniach „Przystanku” (wyróżnienia trzyma na biurku). Prywatnie szczęśliwa mama szczęśliwego i dobrze karmionego syna. Niezwykle pogodna i radosna, za co wszyscy ja kochamy.

Piotr Golicz
Członek stowarzyszenia / Wolontariusz

Magister inżynier automatyki oraz maratończyk ale w Przystanku doradca i największe oparcie dla Pani prezes ze względu na duże ramiona i dużą głowę:) nieprzymusowo wcielony do zespołu Przystankowiczów, chociaż żona twierdzi, że już nie pamięta jak to było z tym członkostwem. on sam twierdzi, że kocha Przystanek, a zwłaszcza jego prezeskę
i oczywiście wszystkie piękne dziewczyny, które należą do naszej ekipy, dlatego nigdy się nie wypisze. Prywatnie to szczęśliwy człowiek :)

Oliwia Jurdziak
Członek stowarzyszenia / Wolontariusz

W „Przystanku” od bardzo dawna, absolwentka Wydziału Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej w Gliwicach, zawodowo pracuje w zespole i zajmuje się dozorem ruchu kopalni, od lat współorganizuje Gale „Aniołów Wolontariatu”, wykładowca, szkoleniowiec i animator, przebojowa i przedsiębiorcza. Prywatnie szczeliwa zona i mama ślicznej Łucji.

Agnieszka Masztalska
Członek stowarzyszenia / Wolontariusz

Na co dzień pracuje jako psycholog w szkołach oraz w Stowarzyszeniu. Jej wielka pasja to język angielski. Realizuje ją ucząc dzieci oraz młodzież. Uwielbia spotkania z ludźmi, ponieważ wiele ją uczą. Każdą wolną chwilę spędza w podróży. Kocha minimalizm, biały kolor, ciepłe kolorowe koce, Irlandię, herbatę, origami, szycie i robienie na drutach. Prywatnie wolna i jak na razie zakochana wyłącznie w "Przystanku".

Barbara Szmekel
Członek stowarzyszenia / Wolontariusz

W "Przystanku" od kilku lat, z zawodu kadrowa, czynna zawodowo, prawa ręka prezeski, papierkowa robota to jej specjalność, przez wszystkich szanowana i bardzo lubiana Prywatnie szczęśliwa mama i babcia :)

Wolontariusze

Daniel Knapik
Asystent prezesa zarządu do spraw dzieci i młodzieży

Asystent prezesa zarządu do spraw dzieci i młodzieży. Zawsze kreatywny! Potrafi zarazić swoją inspiracją do kolejnych działań. Wolontariat to jego pasja! Umie wszystko obrócić w motywację i zaangażowanie! Włącza się praktycznie w każdą akcję! Podobno jest uważany za nowe tchnienie w "Przystanku". Prywatnie jest przyjacielem bibliotek i bardzo uśmiechniętym człowiekiem. Jego dewiza to: "Z uśmiechem na twarzy zawojujesz świat". Swego czasu był również ambasadorem i liderem platformy Zwolnieni z Teorii.

Piotr Płonka
Wolontariusz

Do Stowarzyszenia trafił sam, szukając swojego miejsca no i został naszym wolontariuszem, obecnie doktorant na wydziale historii w Instytucie Historii na Uniwersytecie Śląskim, na co dzień pracuje w Zespole Szkół Technicznych
w Chorzowie. Świetny i sumienny współpracownik, wspaniały mówca i dobry kolega. Prywatnie zawsze na diecie dlatego uwielbia jeść.

Mateusz Świtała
Wolontariusz

Od 2005 roku działa w Stowarzyszeniu "Przystanek" syn prezeski. W wieku 12 lat przymusowo został wolontariuszem (bo mama mu kazała :) i pomagał młodszym kolegom w odrabianiu lekcji, zwłaszcza z języka angielskiego. Obecnie dobrowolnie pracuje na rzecz Stowarzyszenia, kiedy tylko ma przerwy wakacyjne, bierze udział w Akcjach Lato organizowanych dla dzieci. Podobno uwielbiany przez maluchy. Ukończył Storode College Church Road w Wielkiej Brytanii. Obecnie studiuje psychologię na Ruskin Uniwersity of Cambridge w Wielkiej Brytanii. Prywatnie, nieźle zakręcony i mocno wyluzowany oraz kochany synek mamusi :)

Rafał Sancewicz
Wolontariusz

Od dziecka jest wolontariuszem w „Przystanku” . Obecnie magister inżynier ceniony niezwykle przez swojego pracodawcę oczywiście dlatego, że wszystkiego niemal nauczył się w „Przystanku” . Doceniany przez wszystkich Przystankowiczów za gotowość do pomocy, zwłaszcza w kwestiach dotyczących komputerów i naszych laptopów osobistych. Prywatnie szczęśliwy mąż pięknej dziewczyny

Alicja Skrzyńska
Wolontariusz

Od ponad 2 lat w Stowarzyszeniu, członek, wolontariusz, mediator, prawnik, zwolennik i propagator polubownych metod rozwiązywania sporów (wszelkich). Prywatnie matka i córka, właścicielka Muzy – psa rasy mieszanej, nadzwyczajnej urody - adoptowanej ze schroniska. Ponadto miłośniczka teatru, golfa, skoków narciarskich i powieści Agathy Christie. Bardzo wdzięczna i dumna, że dołączyła do „ekipy” Przystanku

Jan Panoch
Wolontariusz

Emeryt – MSWiA, ostatnie zajmowane stanowisko – Komendant Komisariatu I Policji w Rudzie Śląskiej, aktualnie: Społeczny Kurator Sądowy, członek International Police Association (Międzynarodowe Stowarzyszenie Policji), Stowarzyszenie Emerytów i Rencistów Policji, Rudzkie Stowarzyszenie Pomocy Ofiarom Przestępstw, wolontariusz
i konsultant Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „ PRZYSTANEK „ Prywatnie, bardzo lubiany i serdeczny, zawsze można na niego liczyć :)

Bartosz Smółka
Wolontariusz

Z zawodu prawnik obecnie kończy studia doktoranckie na Uniwersytecie Śląskim. W stowarzyszeniu udziela porad prawnych rudzianom, jest wolontariuszem "Przystanku" i doradza zarządowi w zawiłych sprawach prawnych, zawsze pomocny i gotowy do współpracy. Ceniony za wiedzę i lubiany za luzacki sposób bycia :) Prywatnie wolny ale już niedługo.